Semalam berbuka puasa dengan asam pedas. Asam pedas Melaka. Sedap jugak asam pedas ni eh. Cara nak masak pun senang saje. Basic menumis macam biasa, cuma perlu tambah jintan manis dan jintan putih dan air asam jawa banyakk sikit sebab dah nama lagi asam pedas kan. Resipi pula, bila saya search goole, kebanyakkan bagi resipi seperti yang di bawah ni. Memang resipi ni terbaik lah. Sedap. Kena dengan tekak kami sekeluarga.
Bahan-bahan:
4-5 ekor ikan kembung (tak kisah ikan apepun)
1 batang serai, diketuk
4-5 tangkai daun kesum @ bunga kantan (saya letak dua-dua..baru tau bunga kantan ni sedap dimakan. Lembut tau :D)
1½ sudu besar asam jawa (campur 400 ml air) kan dah cakap tadi..memang guna banyak.
4-5 batang kacang bendi – dihiris pangkal
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan Kisar:
15-20 tangkai cili kering – direndam
1 cm kiub belacan, dibakar
½ sudu teh jintan manis (disangai dulu)
½ sudu teh jintan putih (disangai dulu)
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
(Blend semua bahan)
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih.
3. Bubuh kacang bendi, garam dan gula. Kacau sekali-sekala.
4. Bila bendi lembut dan ikan masak, angkat dan hidangkan.
Ermmm.. Terliur tgk. Klu cek ya, suka letak halba skit.... Lagi terangkat, baunya exra harum. Yummyyyy
ReplyDelete