Is there anything better in the world than Choc Chip Cookies?
I baked cookies last night.
I thought of it.
I wanted it.
So, I baked it!
And... I ate it!
Looks yummy isn't? The recipe of the cookies is given by my kakak ipar and I call her as Kak Long.. Recently, we shared a lots of recipes among us. She is soo nice to me and she's a good cook. Actually, this is my first time buat biskut raya. Hahah.. Before this, tolong tolong mama je. Itupon, last 10 years kot. Ngeh3.. Lepas tu, buat kuih raya kat kedai jek. Tomorrow, me and abam akan balik kampung di Kedah sempena cuti merdeka ni. Ye la, this year raya kat KB kan. So, niat di hati, nak wat balik kuih raya untuk mak mentua kat kampung. Excited dapat recipe sebab Kak Long cakap senang sangat nak buatnya. Unfortunately, I have no an oven at home. Nak beli, kang takut tak guna plak lepas tu. And luckily, my boss kat tempat kerja, kasi pinjam dia punya oven yang ada kat pantry tu. Apalagi, terus bawak balik. Lepas kerja, terus cari bahan bahan, gigih gak buat malam tu. Hahah..Excited gila..
Here is the oven. Oven lama. Takde temperature, so, it's quiet difficult to me untuk mengagak suhu yang diperlukan. Hmm..
Ini barang-barang yang saya beli. Penimbang ni pon beli, pasal orang baru kan, segala benda pon takde lagi. Ok, here’s what you need: flour, baking soda, salt, butter, sugar, vanilla, hazel, margerine, icing sugar, cocoa powder, black treacle, eggs (kuning sahaja), and chocolate chips.
Lor, ade terpampang rupanya list of ingredients kat sini. Penat tulih kat atas tu. Ha, tengok sini je la ek. Click kat gambar for enlarge.
Begin by creamy the butter and margerine. Make sure the butter is softened. Next, add the icing sugar. Then, beat it until totally combined. Throw the kuning telur into this dough and beat lightly. There is no need to pukul sampai kembang pon. Kak Long cakap, just kacau kacau pakai senduk pon boleh. Tapi, tak larat la tangan ni nak pukul. So, pakai mixer jugak (actually, dapat hadiah mixer ni dari Kak Long masa kahwin haritu, so guna je la kan?). Then add the vanilla and beat until just combined. Don't it yet okay! Don't try to dipping your finger into this dough...Sabar dulu.. Masukkan dulu black treacle dalam adunan and dump it in.
Next, throw the flour, baking soda, cocoa powder in a sifter. Ayakkan the flour mixture. Dump in half of the flour mixture dalam adunan tadi, then mix together gently. Repeat with the other half. Don’t overmix, just beat slowly until it’s just combined. Pastu, masukkan, chocolate chips and kacang hazel dalam adunan. Kacau hingga sebati.
Ini dia hazelnut Potong kecil kecil. Potong empat ke, enam ke.. The smaller the better kot pasal saya punya belah empat je. Pastu, rasa besar plak kacang tu dalam cookies. Tak syiok..
Hazel nut setelah dipotong potong.
Taraaa! Tengok pon terliur... Sudah siap diadun.. Tinggalkan aduanan selama 15minit sebelum dibakar. So, masa untuk disudukan plak.
Lepas tu, letakkan 1 sudu kecil adunan ke atas tray. It's better to use baking sheet. So, senang la ambik lepas dibakar nanti.. Pastikan jarak antara doh lebih kurang 1.5-2 inci. Dalam gambar ni, first time saya buat. Taktau plak nak kembang jadi besarrrrrr punya. Jangan contohi saya. Ok, bakar dengan suhu 180C selama 15 minit. Malangnya oven yang saya pinjam tu, takde temperature. Susah la nak set.
It's already 1.41 a.m. Ohmaigod, masa ni baru nak start bakar. Lagipon, masuk dapur kol 12.00 a.m. Kaki dah rasa sembap gila dah. Tapi, saya teruskan jugak.
Fisrt time bakar, hangit sampai hitam dan berasap-asap.. Second time pon hangit. Third time pon hangit. Frust. Sangat frust okay! Saya taktau macam mana nak set guna oven ni. Salah oven ke, salah adunan? Sampai kol 3.30 pagi pon, dok masih tak jadi lagi. Saya tak tahan, so, saya tidur je. Sedih. Sayang, adunan masih banyak lagi. Saya dah angkat bendera putih. Tak nak buat dah. Sahur nak kena bangun balik kol 4.30 nanti. Esok kerja lagi.
Then, saya bangun untuk sahur. Kejutkan abam. Abam kata, dia migrain and dia takleh nak pergi office. Saya? Saya nak pergi office tapi, abam tak kasi, sebab saya tidur sejam je and tak kasi drive sorang sorang. So, saya EL la semalam. Sayangnye abam kat saya ni... :). Then, saya bagitau la ketidakcemerlangan saya dalam buat cookies malam semalam. Dia pon kasik semangat, try wat lagi. Dia cakap, "Nak bakar, jangan dok bukak-bukak oven tu. Sebab everytime kita bukak kepanasan berkurang mendadak. Try je. Kalau hangit, try bakar 10 minit. kalau hangit gak lagi, kurang kan sikit timer. Cuba try, selagi tak jadi, try. Tak rugi pon kan? Kalau tak try, sampai bila nak jadi. Lagipon, sayang la, banyak lagi adunan tu.".
Saya teruskan lagi usaha untuk membakar cookies tersebut. Try lagi, try lagi dannnnn...
At last! Jadi jugak. Memang salah oven. Nak beli oven lain la.. Hehehhe.....yummyy!!
wah wah.. sudah mula baking ya hehe..
ReplyDeleteamboi baik nye puan bada kasik pinjam oven die..
tapi tak sesuai la che pah guna oven tu. sebab suhu tak leh adjust. tu nak bakar ikan/ayam/roti leh la.. =D. memang patut rembat satu oven, kecik pun takpe utk starting ni =D.
oven pun lain2..kadang2 suhu 150 aje dah cukup,mungkin jugak sampai 180. kene try test dulu.. takpe ada banyak lagi kan adunan tu =D. lenkali kalau nak try satu2 resipi tu cuba bahagi 2 or 3 adunan tu eh..pastu kalau dah ok, leh buat lagi =D
good luck on your next baking project =D
Bakpo tok pinje oven Jed nyo? Hehe.. Oven Jed tu jadik perhiasan jer kat situ. Pahtu bulih la bui 2-3 keping biskut raya utk byr sewa oven tu. :):)
ReplyDeletesalam....senang ke nak dapat Black treacle tu.....saya first time dengar..he he he..budak baru belajar buat cookies
ReplyDeleteSalam anon. Kakak ipar ckp, black treacle tu dalam botol mcm jem. Ada je kt mall tu. Try cr.slmt membaking ya! Gudluck!
ReplyDelete